Busskuren på Hildesborg

Strax norr om Landskrona ligger Hildesborgs gård. Vid Glumslövsvägen, i jämnhöjd med gården, finns en busskur som många undrat över. Är det ett minne från andra världskriget eller var kommer den ifrån? Aldrig har man sett en liknande busskur, den liknar ju mest en militär vaktkur. Historien är följande:
Vid slutet av 1940-talet var döttrarna Lundström på Hildesborg så gamla att de åkte buss till skolan i Landskrona. Uppe på Hildesborgsbacken kan det blåsa väldigt snålt. Regnar det dessutom är det inget roligt att stå där vid vägkanten i väntan på bussen. På platsen hade tidigare funnits något slags vindskydd, men när familjen Lundström 1946 kom till Hildesborg var detta sedan länge borta, det hade blåst omkull. En omtänksam far, Åge Lundström, tyckte det var synd om döttrarna. Nog skulle man kunna ordna en busskur.

Han började fundera och rita. Inspirerad av de militära vaktkurerna fick han snabbt fram något lämpligt. Han var ju själv militär – generalmajor – och tyckte nog att det skulle passa bra om den blev så lik en riktig vaktkur som möjligt. Den militära modellen var ju noga utprovad genom många års praktiskt bruk i ur och skur.

När han tänkt färdigt fick gårdens snickare ta vid. Ett problem fanns dock – färgen på kuren. De militära kurerna är blågula och det gick ju inte för sig att använda dessa färger. Om han bytte ut den blå färgen mot svart blev intrycket detsamma. Vid valet av svart hedrade han dessutom sin hustru Margits morföräldrar, greveparet Walther och Wilhelmina von Hallwyl, som under många år hade Hildesborg som sommarbostad. Familjen von Hallwyls färger är just svart och gult.

Som kronan på verket gjorde gårdens smed en fin vindflöjel att sätta på taket. Vad var då lämpligare än en silhuett av Åge Lundström själv till häst. I sin ungdom hade han nämligen varit en mycket duktig ryttare. Med texten HILDESBORG under blev det fulländat.
Så en dag kring 1949 kunde flickorna Lundström gå till busshållplatsen utan att behöva befara att vara halvt ihjälfrusna innan bussen behagade komma. Att kuren sedan även kom till glädje för andra Hildesborgare som skulle resa till stan gjorde ju inte saken sämre. Det har även sports att den var utmärkt som omklädeshytt när man skulle åka till Landskrona på skoldans – när yllestrumporna skulle ersättas med mer lämpliga nylonstrumpor!

Idag, drygt femtio år senare, står kuren där fortfarande. Även om bussarna inte stannar så ofta numera fyller den sin funktion. Och nu sedan den fina cykelvägen stryker förbi kan den säkert vara till glädje för trötta cyklister som behöver vila sig efter kampen med Hildesborgsbacken.

För mig, och säkert för många andra, har den sin givna plats där den står på sin backe. Den har blivit något av en symbol för Hildesborg. Även om inte alla känner till Hildesborgs gård, så vet alla vad man menar när man talar om den "roliga" busskuren på vägen mot Glumslöv.

Publicerad:
Torsdag 1 nov, 2001, 14:40
Skribent:
Calle Sundewall
Typ:
Artikel

Sök!