När hemkonsulenten kom till Glumslöv

Några höstdagar i mitten av 1950-talet samlades ett antal glumslövshusmödrar på byns Folkets hus för att lära sig hur man efter konstens alla regler styckar och tillvaratar en gris. Det var mångåriga ordföranden i Rönnebergs härads hushållsnämnd Gunborg Paulsson som tagit initiativet till kursen. En kurs som i många år kom att sätta sina spår på middagsborden i deltagarnas hem. Alla fick de nämligen en stencilerad receptsamling. Som femtiotalist känner jag igen åtskilliga av de middagsrätter min mor bjöd oss på när jag var barn, de kommer just ifrån denna receptsamling.

- Det var en styckmästare och en hemkonsulent från Hushållningssällskapet som visade oss hur man styckar en gris på rätt sätt och berättade om alla bitarna man får ut av djuret. Det var viktigt att allt togs tillvara. Sen fick vi lära oss laga allt som hör en slakt till. Det blev flera sorters korvar, leverpastej, sylta och mycket annat. Vi hade hur roligt som helst, den roligaste kurs jag deltagit i igenom åren, minns Anna Greta Persson.

Konsulenten hette Birgit Aldén. Hon och flera andra hemkonsulenter från Hushållningssällskapet bedrev under 1940- och 50-talen en synnerligen aktiv informationsverksamhet riktad mot tidens husmödrar. Ute i byarna hade lokala andelsfryshus vuxit upp som svampar ur jorden, nästan varje by hade ett eget fryshus. Husmors utrustning i köket förändrades samtidigt. Den gamla spisen ersattes av en elspis. Hushållsassistent blev allt vanligare och var, eller skulle säkert snart bli, varje deltagande glumslövshusmoders självklara köksredskap.

Med sina informationsmöten, kurser och demonstrationer spred Birgit Aldén och hennes kollegor kännedom om allt som husmor skulle tänka på. Det handlade om hur man frös in, hur man emballerade, hur man använde en elspis, om nya moderna kastruller, nya sätt att tillvarata frukt och grönt, hur man använde en elektrisk tvättmaskin, hur man själv kemtvättade hemma, ja allt nytt skulle belysas.

Vilka strålande tider det var! Visserligen var det militärpolitiska läget i Europa hotande, men i övrigt såg allt så ljust ut. Allt blev bara bättre och bättre, utvecklingen rusade till synes framåt utan begränsning. Slit och slängsamhället låg på lur runt knuten. Men nu i Glumslövs Folkets hus var det slakt som gällde. 

Publicerad:
Tisdag 28 sep, 2004, 12:07
Skribent:
Calle Sundewall
Typ:
Artikel

Sök!